Zwyczaje kuchni sarmackiej

Potrawy kuchni Sarmatów to głównie dania mięsne, które ociekały tłuszczem i zakrapiane były alkoholem. Przygotowywane były nie tylko wg polskich tradycyjnych przepisów, ale także według inspiracji zaczerpniętych z kuchni orientalnej. Szlachcice polscy znani byli z umiejętności takich jak robienie wina, nalewek oraz miodów pitnych, a także ważenia piwa. „Kultura picia” była jednak bardzo niska.

W XVII wieku szlachta wiodła spokojne życie, jej interesy szły bardzo dobrze, więc rozpowszechniło się pijaństwo. Szeroko rozwinięta była kultura jedzenia, posiłki spożywane były bardzo długo. W czasie biesiad omawiane były tematy polityczne. Na stołach znaleźć można było wszelkiego rodzaju dania, pośród których znajdowały się potrawy mięsne, ryby, nabiał i dodatki warzywne. Dania na Sarmackich stołach podawane były w dekorowanych półmiskach i talerzach bogato zdobionych. Całość była elegancko podana.

Sarmatyzm to okres w którym na stołach polskiej szlachty królowały orientalne przyprawy t.j szafran oraz pieprz. Szlachta polska, która była mało otwarta na wszelkie zmiany, bardzo powoli przyswajała inne, nowe smaki oraz sposoby przyrządzania potraw. Najpopularniejszymi daniami, które gotowano były żurek, pieczona kaczka, barszcz czerwony, a także rosół, pierogi i ryby. Popularnością wśród kuchni szlacheckiej cieszyły się potrawy z owoców sezonowych z których robiono także przetwory. Zbierano runo leśne oraz grzyby.

Szlachta XVI i XVII wieczna była głęboko wierząca i praktykująca. Przestrzegała nakazów kościelnych, postów i okresów świątecznych. W czasie postów nie jadali dań mięsnych, które zastępowane było rybami, popularność zyskały także śledzie. Okresy świąteczne obchodzone były natomiast hucznie, z wielkim rozmachem i na bogato.

Wpływy Europejskie nakazywały, aby odchodzić od tłustych dań i przyrządzania gęstych sosów, jednak te zwyczaje były niechętnie przyjmowane. Dużym zainteresowaniem cieszyły się nowe produkty t.j. włoszczyzna oraz ziemniaki, które stały się podstawowym produktem w naszych domach dopiero w XVI wieku. Również rozrywka jaką było polowanie dostarczała produktów na dania z dziczyzny. Na stołach Sarmackich nie brakowało dzika, bażantów, zajęcy czy sarniny.

Pwiązane artykuły
Komentarz

Jeden komentarz

  • Dwiedzona strona
    Stworzony 4 years ago

    Ciekawy artykuł! Czy mogłabym poznać źródła informacji na których się oparłeś?
    P.S. Piękna szata graficzna!

    przez ShiralonGrudzień 9, 2012 3:22 pm | Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twoje imię: (jest wymagane)

E-mail: (jest wymagane)

Website: (nie wymagane)

Wiadomość: (jest wymagane)

Wyślij komentarz